Kakaový závin

Toto leto som si niekoľkokrát vychutnávala kakaové záviny. Najskôr to bolo v Jasnej, keď sme boli na 3 dňovom pobyte a neskôr, keď bola otváračka chaty Hrádok. Oba boli pravé domáce, no jednoducho mňam. Jedného pekného dňa, keď sme si s Dominikou užívali pohodičku vo dvojici a mali sme už aj prechádzku za sebou, dostali sme nápad spraviť si doma taký pravý domáci závin. V našej kuchárskej knihe sme našli recept a už sa cestíčko miesilo. Výsledok stál za to, vyskúšajte ho tiež . Keď dostanete chuť na niečo sladké a hlavne domáce.

Na kysnuté cesto potrebujeme: 

500g polohrubej múky
100g kryštálový cukor
1ks droždie  (ja som použila sušené jeden balíček na 500g múky)
štipka soli
1ks vajíčko
300 ml mlieko
100 ml olej

Plnka :

50g kakao
4PL kryštálový cukor
1PL olej
50ml voda
+ 1ks vajíčko na potretie

POSTUP 

Na začiatok začíname kváskom, do mierne teplého mlieka si dáme kvasnice s 2 lyžičkami cukru, premiešame, a keď máme na kvásku penu, vylejeme kvások do zmesi zvyšných surovín. (Ak ste použili sušené droždie ako ja, tento krok môžeme preskočiť.)

Suroviny poriadne vymiesime do hladkého cesta.

Ja používam šikovného pomocníka kuchynský robot , ktorý to urobí za mňa.
Keď máme krásne vymiesené cesto vložíme ho do misky, poprášime múkou a prikryjeme utierkou. Necháme na teplom mieste kysnúť cca 30 minút.

Kým čakáme na cesto môžeme si prichystať plnku. zmiešame cukor,kakao,olej dokopy a podľa potreby vodu, aby nám vznikla hustá kaša.

Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 časti a vyvaľkáme na hrúbku asi jedného centimetra, natrieme plnkou a zrolujeme

Ja si kraje potieram vyšlahaným vajíčkom, aby sa mi lepšie spojili.
Hotový závin dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme vyšlahaným vajíčkom, popicháme vidličkou a necháme ešte cca 10 minút oddychovať.

Potom už len vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme 20-25 minút podla toho, ako vám pečie rúra.

DOBRÚ CHUŤ 

Vaša Aďa ♥

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.