Domáci „Bailyes“ recept – tip na Vianočný prípitok
Pred Vianocami a Veľkou nocou som si zvykla pripravovať domáci „bailyes“. Najskôr som vyskúšala niekoľko receptov z internetu, no nakoniec som recepty upravila podľa seba. Dnes som sa do toho pustila a cca 2,5l domáceho „bailyes“ hotového. S receptom sa veľmi rada podelím aj s Vami…
POTREBNÉ SUROVINY
- 2ks smotanovo-vanilkový puding
- 1L mlieko
- 250 ml sladkej smotany
- 1 konzerva salko – sladené mlieko
- 1 konzerva uvarené salko – karamelové – original, alebo si klasické salko varíme cca 2 hodiny v konzerve
- 4PL kryštálový cukor
- 0,5L rum
Postup prípravy
- Uvaríme si pudingy , klasicky podľa návodu so 4PL cukru a necháme ich vychladnúť.
- Keď máme pudingy vychladnuté môžeme si ich v miske vymixovať mixérom, aby nám vznikla hladučká kaša.
- Do misky si pripravíme šlahačkovú smotanu, obe konzervy salka karamelovú aj klasickú a poriadne si ich vymixujeme do hladka.
- Následne pomaly pridávame do zmesy smotany a salka vymixované pudingy a prilievame rum. Rum môžeme dať naraz všetok, alebo si pomaly podľa chuti prielievame. Častokrát som neminula celú 0,5 litrovú fľašu a zostalo do Vianočných košíčkov.
- Následne zmes poriadne vymixujeme, aby sme mali hladučký „vaječný“ likér.
- Pre istotu vezmeme ešte sitko a celý likér prelejeme cez sitko, nakoľko z vareného salka nám mohli zostať krištáliky skaramelizovaného salka. Už sa mi to raz tak stalo. ☺
- Pripravené najlepšie – ozdobné fľaše si cez lievik naplníme, uzatvoríme a dáme „dozrievať“ najlepšie na tajné, tmavé, chladné miesto.
Týmto receptom som si vypestovala Vianočnú, Veľkonočnú tradíciu, vždy k týmto dvom najväčším sviatkom robím moju najoblúbenejšiu maškrtu.
K sviatkom sa hodia aj naše rodinné košíčky, alebo šuhajdy nechajte sa inšpirovať našim receptom….
Na zdravie
Vaša Aďa ♥