Domáci „Bailyes“ recept

Pred Vianocami a Veľkou nocou som si zvykla pripravovať domáci „bailyes“. Najskôr som vyskúšala niekoľko receptov z internetu, no nakoniec som recepty upravila podľa seba. Dnes som sa do toho pustila a cca 2,5l domáceho „bailyes“ hotového.  S receptom sa veľmi rada podelím aj s Vami…

POTREBNÉ SUROVINY
  • 2ks smotanovo-vanilkový puding
  • 1L mlieko
  • 250 ml sladkej smotany
  • 1 konzerva salko – sladené mlieko
  • 1 konzerva uvarené salko – karamelové – original, alebo si klasické salko varíme cca 2 hodiny v konzerve
  • 4PL kryštálový cukor
  • 0,5L rum
Postup prípravy
  • Uvaríme si pudingy , klasicky podľa návodu so 4PL cukru a necháme ich vychladnúť.
  • Keď máme pudingy vychladnuté môžeme si ich v miske vymixovať mixérom, aby nám vznikla hladučká kaša.
  • Do misky si pripravíme šlahačkovú smotanu, obe konzervy salka karamelovú aj klasickú a poriadne si ich vymixujeme do hladka. 
  • Následne pomaly pridávame do zmesy smotany a salka vymixované pudingy a prilievame rum. Rum môžeme dať naraz všetok, alebo si pomaly podľa chuti prielievame. Častokrát som neminula celú 0,5 litrovú fľašu a zostalo do Vianočných košíčkov.
  • Následne zmes poriadne vymixujeme, aby sme mali hladučký „vaječný“ likér.
  • Pre istotu vezmeme ešte sitko a celý likér prelejeme cez sitko, nakoľko z vareného salka nám mohli zostať krištáliky skaramelizovaného salka. Už sa mi to raz tak stalo. ☺
  • Pripravené najlepšie – ozdobné fľaše si cez lievik naplníme, uzatvoríme a dáme „dozrievať“ najlepšie na tajné, tmavé, chladné miesto.

Týmto receptom som si vypestovala Vianočnú, Veľkonočnú tradíciu, vždy k týmto dvom najväčším sviatkom robím moju najoblúbenejšiu maškrtu.

K sviatkom sa hodia aj naše rodinné košíčky, alebo šuhajdy nechajte sa inšpirovať našim receptom….

Na zdravie

Vaša Aďa ♥

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.