Blog,  Recepty

Segedínsky guláš po mojom

Ako to u žien býva, častokrát nenápadné debaty skončia pri plánoch o varení. Je to vždy vďačná téma, hlavne vtedy, keď už ani len netušíte čo variť a fantázia vás opustila už veľmi dávno, čo sa vymýšlania jedál týka. Nebolo tomu inak ani v mojom prípade, a keď som počula po dlhej dobe slovné spojenie budem variť segedín. Už som vedela, čo budem sobotu variť. ☺

Podľa mňa to nieje žiaden exkluzívny recept, ktorý Vám predstavím, je to opäť moja variácia, ako to robím ja. Vydaril sa mi viac než vynikajúci, samozrejme podla mojej chuti a to je vždy dôležité, aby nám jedlo chutilo…. 

POTREBNÉ SUROVINY
  • 1 kg Bravčové plece, ja som použila mastnejšie stehno
  • 1 ks väčšia cibula
  • 1 Pl bravčovej masti
  • 0,5 kg kyslej kvasenej kapusty – najlepšie domácej
  • 2 Pl červenej sladkej papriky 
  • 250 ml kelímok kyslej smotany
  • 0,5 l šľahačkovej smotany – smotany na varenie
  • 0,5 l mlieka polotučného
  • 2 Pl hladkej múky na zahustenie
  • 1 Kl cukor 
  • soľ
  • čierne korenie 
  • drvená rasca 

Postup prípravy 

  1. Do hrnca si dáme masť a cibuľu, ktorú si mierne osmažíme, pripravíme si maso nakrájané na kocky, veľkosti podľa našej chuti. Ja si maso okorením, osolím, pridám rascu,premiešam a pridám do hrnca s osmaženou cibuľkou. Poriadne premiešam aby bolo mäsko zatiahnuté zo všetkých strán. Podlejem cca 250 ml vody a v prikrytom hrnci dusím cca 45min. 
  2. Medzi tým si pripravím kapustu, keďže naša domáca kapusta je dosť kyslá, preplachujem ju 1x vodou, aby trochu stratila kyslosť. Nechám odkvapkať (vodu ktorá odkvapká zachytím do misky a dolejem ju do hrnca s mäsom) a následne ju nakrájam na menšie kúsky… 
  3. Keď máme mäso takmer mäkké pridám k nemu nakrájanú kapustu s červenou paprikou, poriadne to všetko spolu premiešam a v zakrytom hrnci dusím do mäkka. 
  4. Pridám cukor. Dochutíme soľou, korením podľa chuti…  V pohári si zmiešam múku s trochou mlieka.
  5. Keď máme kapustu mäkkú pridám kyslú smotanu, sladkú smotanu a múku zmiešanú s trochou mlieka. Zvyšok mlieka dolievam podľa potreby, aby som mala segedín primerane hustý. Všetko poriadne miešame privedieme k varu, pár minút necháme prevrieť a odstavíme. Ja mám sklokeramickú varnú dosku, tak ešte chvíľu dováram na vypnutej platni. ☺
  6. Máme hotovo. Ja k segedínu robím väčšinou domácu knedľu, na ktorú bude recept čoskoro. ☺

Dobrú chuť.

Budem rada, keď mi dáte vedieť ako vyšiel Váš „segedin“, podľa môjho receptu!

 

Pridaj komentár.