Segedínsky guláš po mojom
Ako to u žien býva, častokrát nenápadné debaty skončia pri plánoch o varení. Je to vždy vďačná téma, hlavne vtedy, keď už ani len netušíte čo variť a fantázia vás opustila už veľmi dávno, čo sa vymýšlania jedál týka. Nebolo tomu inak ani v mojom prípade, a keď som počula po dlhej dobe slovné spojenie budem variť segedín. Už som vedela, čo budem sobotu variť. ☺
Podľa mňa to nieje žiaden exkluzívny recept, ktorý Vám predstavím, je to opäť moja variácia, ako to robím ja. Vydaril sa mi viac než vynikajúci, samozrejme podla mojej chuti a to je vždy dôležité, aby nám jedlo chutilo….
POTREBNÉ SUROVINY
- 1 kg Bravčové plece, ja som použila mastnejšie stehno
- 1 ks väčšia cibula
- 1 Pl bravčovej masti
- 0,5 kg kyslej kvasenej kapusty – najlepšie domácej
- 2 Pl červenej sladkej papriky
- 250 ml kelímok kyslej smotany
- 0,5 l šľahačkovej smotany – smotany na varenie
- 0,5 l mlieka polotučného
- 2 Pl hladkej múky na zahustenie
- 1 Kl cukor
- soľ
- čierne korenie
- drvená rasca
Postup prípravy
- Do hrnca si dáme masť a cibuľu, ktorú si mierne osmažíme, pripravíme si maso nakrájané na kocky, veľkosti podľa našej chuti. Ja si maso okorením, osolím, pridám rascu,premiešam a pridám do hrnca s osmaženou cibuľkou. Poriadne premiešam aby bolo mäsko zatiahnuté zo všetkých strán. Podlejem cca 250 ml vody a v prikrytom hrnci dusím cca 45min.
- Medzi tým si pripravím kapustu, keďže naša domáca kapusta je dosť kyslá, preplachujem ju 1x vodou, aby trochu stratila kyslosť. Nechám odkvapkať (vodu ktorá odkvapká zachytím do misky a dolejem ju do hrnca s mäsom) a následne ju nakrájam na menšie kúsky…
- Keď máme mäso takmer mäkké pridám k nemu nakrájanú kapustu s červenou paprikou, poriadne to všetko spolu premiešam a v zakrytom hrnci dusím do mäkka.
- Pridám cukor. Dochutíme soľou, korením podľa chuti… V pohári si zmiešam múku s trochou mlieka.
- Keď máme kapustu mäkkú pridám kyslú smotanu, sladkú smotanu a múku zmiešanú s trochou mlieka. Zvyšok mlieka dolievam podľa potreby, aby som mala segedín primerane hustý. Všetko poriadne miešame privedieme k varu, pár minút necháme prevrieť a odstavíme. Ja mám sklokeramickú varnú dosku, tak ešte chvíľu dováram na vypnutej platni. ☺
- Máme hotovo. Ja k segedínu robím väčšinou domácu knedľu, na ktorú bude recept čoskoro. ☺
Dobrú chuť.
Budem rada, keď mi dáte vedieť ako vyšiel Váš „segedin“, podľa môjho receptu!