Rumové šuhajdy-košíčky

 

Najkrajšie spomienky na Veľkonočné prípravy mám z obdobia, keď som bola ešte dieťa a naša babka ma zapájala do prípravy šuhájd, alebo košíčkov, ako sme ich doma volali. Vždy ma fascinovalo čaro prípravy a dodržiavania krokov, ako to vedela len ONA. Dnes mi chýba, no vždy sa vrátim myšlienkami na naše spoločné pripravy košíčkov. Sú najlepšie na svete. A dnes sa s Vami podelím o recept.

NA  1 – DÁVKU  POTREBUJEME  TIETO  SUROVINY
  • 1 krabicové balenie BB puding
  • 150g práškového cukru
  • 3 PL kakaa
  • 250g Cera – tuk na polevu
NA PLNKU POTREBUJEME
  • 200g pomletých orechov
  • 4PL rumu (umu)
  • 1-2 PL práškového cukru
NA OZDOBU 
  • lentilky cca 2 balenia
Iné
  • papierové košíčky
  • plechy – muffinové formy
  • papier na pečenie (volitelný)
  • vodný kúpeľ, na roztápanie cery

POSTUP PRÍPRAVY :
  1. Do misky vo vodnom kúpeli si môžeme nakrájať ceru a nechať ju roztápať
  2. Popri tom, ako sa nám roztápa cera navážime si práškový cukor a všetky sypké suroviny si preosejeme cez sitko, môžeme aj 2x. (ja si preosievam keď navážim a potom, keď ich pridávam do cery)
  3. Do rozpustenej cery pridáme sypké suroviny a poriadne premiešavame, aby sme mali hladkú hmotu, varíme ju krátko, dôležité je aby sme z nej mali hladkú homogénnu hmotu.
  4. Orechy na plnku si zmiešame s práškovým cukrom a rumom.
  5. Na plech si dáme papier na pečenie ( slúži nám na ochranu plechu –  nieje potrebná, no s babkou sme to takto robievali) a rozložíme papierové košíčky.

Ja som začala používať plechy na muffiny v ktorých mi košíčky držia tvar. Je to taká moja malá vychytávka, no nieje to nutné.

 

 

 

 

 

 

Do košíčkov si nalejeme na dno trochu čokolády (najlepšie je dávať čajovou lyžičkou), ďalej dávame malé hrudky náplne a doplníme do celých košíčkov opäť čokoládu. Takto postupujeme kým neminieme suroviny. Košíčky necháme chvíľku zatuhnúť (aby sa nám lentilky nepotápali do čokolády) a podávame lentilky do stredu košíčkov. Ozdobiť ich môžeme ľubovolne, nemusíme použiť lentilky.  Odložíme do chladu a necháme úplne stuhnúť.

Dobrú chuť.

Vaša Andrea ♥

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.