Nezaradené,  Recepty

Francúzske zemiaky po mojom

 

Od mojich začiatočníckych neúspešných pokusoch variť podľa receptov som sa naučila variť podľa seba. Niektoré recepty dodržujem do poslednej ingrediencie, no pri varení našich obľúbených jedál s množstvom rôznych variácií častokrát improvizujem. No vždy sa riadim mojou myšlienkou, keď do varenia dám, čo ľúbime nemám na tom čo pokaziť ☺ A takto vznikol môj obľúbený recept na francúzske zemiaky po mojom. 

Niekedy sa mení množstvo, inokedy suroviny, ktoré použijem, no často krát sú to presne tieto, ktoré uvádzam. Namiesto špekačky vieme použiť klobásku, alebo ich môžeme pridať oboje. Syr môžeme obmieňať, pár krát som použila aj syr feta do náplne, nivu…

 Nákupný zoznam:

  • 10 ks väčších zemiakov
  • 8ks vajíčko
  • 4ks špekačky
  • 1ks 250g kyslá smotana
  • 2ks 250 ml šľahačková smotana
  • 200g údený syr (kukurička) poprípade feta syr alebo kombinácia ja som pridala aj Nivu
  • 150g syr na strúhanie – ak máte radi syr môže ho byť viac
  • soľ 
  • čierne korenie
  • vegeta – používam aj gril korenie, živánska alebo iné zmesi korenín podľa chuti

POSTUP
  •  Zemiaky si uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, ošúpeme a pretlačíme cez pretláčadlo
  • 4ks vajíčok si uvaríme na tvrdo, ošúpeme a nakrájame na kolieska, alebo nastrúhame na strúhadle
  • ošúpeme a nakrájame si špekačiky na kolieska a na panvici si ich mierne opražíme
  • 4ks vajíčok si rozbijeme do misky a vymiešame ich s kyslou a šľahačkovou smotanou do ktorej si pridáme 1 čajovú lyžičku vegety a 1/2  čajovej lyžičky soli
  • syr si nastrúhame na hrubom strúhadle
  •  Následne už začíname ukladať do misky z jenského skla, alebo na hlboký pekáč poprípade aj do tortovej formy . Najskôr si na dno dáme zemiaky stačí tenšia vrstva, aby nám pokryla dno. Túto vrstvu zemiakov si osolíme okoreníme môžeme dať aj trošku vegety. 
  • Ukladáme na ne kolieska špekáčikov a vajíčka,ak dávame tak aj nivu alebo feta syr, prelejeme to vyšľahanou zmesou smotán a vajíčok a opakujeme s vrstvou zemiakov. Mne takto vyšla jedna  vrstva zemiakov plus zemiaky na zakrytie druhej vrstvy. Vrchnú vrstvu zemiakov si zalejeme vyšľahaným vajíčkom so smotanami, trošku osolíme okoreníme a posypeme nastrúhaným syrom. 
  • Misu zakryjeme a dáme do rúry vyhriatej na  200° C až 250° C  a zapekáme cca 20 až 30 minút. Chvíľu pred koncom cca 5-10 minút poprípade po 25 minútach ich odokryjeme a necháme zapiecť cca 5-10 minút.
  • Ideálna chuť a konzistencia sa mi osvedčila, keď po upečení ešte vo vypnutej rúre chvíľu oddychujú – chladnú.  Najlepšie sa vyberajú, keď ich necháme takto oddýchnuť . No keď sme hladní… nieje kedy čakať ☺

DOBRÚ CHUŤ!

Aké špeciálne chuťovky dávate do francúzskych zemiakov Vy?

 

Pridaj komentár.