Pavlova torta – Geniálna
Pavlova torta, kto ju ešte nevyskúšal, tak by to mal čím skôr napraviť. Keď sa mi ju podarilo prvý krát pripraviť bolo to niečo úžasné. Chutný sladký našľahaný bielkový korpus v kontraste jemne kyselkavej plnky s úžasnou chuťou čerstvého ovocia. Už sa Vám zbiehajú slinky?
Tak je na čase vyskúšať tento skvelý recept na prípravu chutnej mňamóznej torty. Milujeme ju na rôzne príležitosti, narodeniny, meniny, oslavy atď. a keďže má moja dcérka narodeniny na Štedrý deň a nie je veľmi chuť na klasické torty toto je variant, ktorý vyhráva.
Príprava receptu môže prísť pre niekoho náročná, alebo zdĺhavá priznám sa, že som dávnejšie pred tým chvíľami váhala či sa vôbec do jej prípravy pustiť. No keď som ochutnala od známej túto chuťovku, bolo rozhodnuté. Musím ju vyskúšať. A odvtedy som ju už robila niekoľkokrát. Aj na rôzne oslavy a vždy sa spapala veľmi rýchlo.
POTREBNÉ SUROVINY
Korpus – 2 x 24cm pláty
- 8ks Vaječné bielka
- 400g Kryštálový cukor
- 1PL Kukuričný škrob
- 1PL Vínny ocot – môže byť aj jablčný
- štipka soli
Krém
- 250g Mascarpone
- 250ml Šlahačkovej smotany
- 2PL Práškový cukor
- 1PL Vanilková aróma
- 500g Ovocie – najlepšie čerstvé
POSTUP PRÍPRAVY
- Vyšľaháme samostatne bielka s pridaním štipky soli. Keď ich máme vyšľahané do tuhej peny, pomaly na asi 5 krát pridávame počas šľahania cukor. Dokým nám nevznikne tuhý sneh.
- Na najnižších otáčkach mixéra pridáme ocot a kukuričný škrob, obe suroviny len zľahka vmiešame do bielkov.
- Na dva papiere na pečenie si nakreslíme kruhy s priemerom cca 24cm. Papiere si dáme na plechy, na ktoré následne rozdelíme vyšľahanú bielkovú hmotu, ktorú rovnomerne rozotrieme do kruhu, podľa predkreslenej šablóny. Na vrchu môžeme vytvoriť krátery, nemusí byť úplne dohladka uhladená.
- Rúru si predhrejeme na 150 stupňov, keď do nej vložíme pláty, znížime teplotu na 120 stupňov, a takto sušíme 2 hodiny. Ak máme teplovzdušnú rúru sušíme takto ak nie, po hodine vymeníme plechy ten čo bol hore dáme dolu .
- Po 2 hodinách necháme pláty ešte v rúre, no otvoríme dvierka a cca 2 hodinky ich necháme odpočívať. Ja som si pláty pripravovala večer, takže som ich nechala odpočívať do rána.
- Pred plnením si pripravíme z mascarpone, šľahačkovej smotany, cukru a vanilky krém, ktorý zmiešame ručným mixérom alebo šikovným robotom do tuhého krému.
- Keď máme krém hotový môžeme začať plniť a to nasledovným spôsobom na pripravený korpus si rozotrieme krém po celej ploche na krajoch môžeme nechať trošku vyššiu časť krému – ten po priložení druhého plátu vytvorí vyčnievajúci efekt plnky… No na krém ešte pred položením druhého korpusu poukladáme ovocie, pekne nahusto, aby nám chuť ovocia zjemnila sladkosť korpusov.
- Následne prikryjeme druhým korpusom a na ten taktiež rozotrieme krém a naň poukladáme ovocie, tak ako sa nám páči, môžeme ozdobne naukladať ovocie, prekrojiť, alebo v celosti ako sa nám páči…. To už nechávam na Vašej fantázii.
Túto tortičku treba spapať do druhého dňa, čo si myslím, že nebude veľký problém 😀 . Hlavne z dôvodu, že pavlovka v chladničke púšťa cukor z plátov. (potí sa) Na chuti jej to neuberá.